Jôshan 2005-heden “Prachtige muziek” (recensie 2008)

Grateful live in Splotz

Please be there live in Bacchus

Jôshan is in 2005 begonnen als een tweemans formatie, bestaande uit Han Remmerswaal (gitaar) en ondergetekende (Jos Cozijn) (zang). De formatie Jôshan bestaat dus intussen al zeventien jaar en speelt vrijwel alleen eigen, Engelstalige nummers. De muziek beweegt zich tussen singer-songwriter, folk, pop met steeds meer vleugjes jazz erin.
Het was en is muziek met veel aandacht voor de teksten. De teksten komen voornamelijk uit de pen van Jos Cozijn. Een aantal van de teksten zijn in samenwerking met Han Remmerswaal, John Remmerswaal en Rob Kleinen op muziek gezet.
Om terug te komen op Jôshan zelf: het basis duo Jos en Han leerde elkaar via via kennen. Het klikte meteen, zowel muzikaal als persoonlijk en op het moment dat Han de muzikale aantekeningen van Jos en Wim had omgezet in zijn eigen akkoorden, ging men aan de slag.
Eerst een periode als tweetal met optredens in het Haventje ( 2006,2008,2009) maar ook in Meddle ( Oud Ade), Amsterdam, Egmond aan Zee, Zoeterwoude en Leidschendam.
In 2008 kwam het 1e nummer van de groep uit op een cd. Op de verzamel cd: "Monsters of Roelofarendsveen 1" staat het nummer "Lightly as a flock". Dit nummer is opgenomen in een privé studio in Hazerswoude.

Het nummer kreeg uitstekende kritieken en de groep werd zelfs vergeleken met Simon and Garfunkel.

In 2009 tijdens het concert in de Tweesprong kwam gitariste en zangeres Erna van Schaik de groep versterken. Al snel volgde drummer Harry Simons en als viertal werd er opgetreden in Aalsmeer, het Haventje en in Lisse.
John Remmerswaal ( basgitaar en saxofoon) kwam de groep versterken (2009) en er volgden concerten in Lisse en in Oud Ade ( Meddle).
Tijdens dit laatste concert werden de nummers van de EP "Black" gepresenteerd. Deze nummers waren opgenomen in de Big River Studio in Dirkshorn.

Oktober_2009_053.jpg

Jôshan in de samenstelling van 2009 tot en met 2011 met van links naar rechts: John Remmerswaal, Han Remmerswaal, Jos Cozijn, Erna van Schaik en Harry Simons

..Grateful.. gespeeld op 14-05-2011 in Leiden

In 2010 trad men op tijdens het jaarconcert in het Haventje, het Monsters of Roelofarendsveen festival in de Alkeburcht in Roelofarendsveen en in Weteringbrug. Men nam deel aan de voorronden van de grote prijs van Zuid Holland in Splotz in Roelofarendsveen.
Ook werd er in 2010 een nummer van de groep gebruikt op de 2e promotie cd van "Monsters of Roelofarendsveen" en wel het nummer " Grateful". Dit nummer komt later ook terug op de 1e cd van de band.

Eind 2010 en begin 2011 is men de studio weer ingegaan (ditmaal de Westeinder studio in Rijnsaterwoude) om onder leiding van producer Arno nummers op te nemen om te komen tot een 1e volledige cd. Er volgde nog een optreden in Julianadorp en dit was het laatste concert waarin drummer Harry Simons mee speelde.

De nieuwe cd kwam uit onder de naam "21 st Century". 

Hoes_jpeg_21st_century.jpg

CD 21st Century

De plaats van Harry werd voor een korte periode overgenomen door Rob de Groot, maar deze kon zijn draai niet vinden in de muziek die men als groep maakte. Ook Erna van Schaik nam afscheid in 2011.
Lodi Overdijk ( drums) en Koen Remmerswaal ( Keyboard) kwamen de band versterken en in 2013 volgde er een concert in de nieuwe samenstelling. (Het Haventje in Roelofarendsveen.)

februari_2013_039.JPG

Jôshan in de laatste samenstelling (2012-2014) met van links naar rechts: John Remmerswaal, Koen Remmerswaal, Jos Cozijn, Lodi Overdijk en Han Remmerswaal

Het jaar 2013 stond vooral in het teken van het uitwerken van een nieuwe cd. Deze werd opnieuw opgenomen onder leiding van producer Arno. Begin 2014 werden de opnames afgerond en was de nieuwe cd "An American Train" een feit.

In 2016 werd de muzikale draad weer opgepakt. In de persoon van Rob Kleinen werd er een nieuwe gitarist geïntroduceerd en vanuit het samenspel tussen Jos en Rob kwam toch weer het idee naar boven om de studio in te gaan. Dit samen met  saxofonist/ bassist John Remmerswaal en pianist Koen Remmerswaal. In vier studio dagen werd er een nieuw album uitgewerkt. De titel: "Goosebumps" . Het album bevat 15 nummers en de nummers zijn op de pagina: "Goosebumps"  in een Mp3 uitvoering terug te vinden.  

Van de drie tot nu toe uitgekomen albums op cd is er in 2020 een verzamelalbum uitgewerkt op vinyl. De titel : "Brittle and Fragile". Deze echte langspeelplaat bevat 11 nummers en dat zijn: Lightly as a flock, Wishing you were here, Grateful en This song van 21 st Century, A butterfly song, Which feeling is older en Silently Approaching van An American Train en tenslotte Africa, Book of Dreams, Falling leaves call up the winter en A sailor's anthem van Goosebumps. Deepgrooves in Leeuwarden verzorgde het drukwerk en het persen en het hoesontwerp is van Harry de Klerk.

In 2023 hebben wij weer de muzikale draad opgepakt!  Met zijn vieren ( John en Koen Remmerswaal en ondergetekende ) zijn wij druk bezig om voorlopig vier nummers verder uit te werken. Lodi Overdijk hanteert weer het drumstel en eind april 2024  gaan wij de studio in!  

An_American_Train_voorkant.jpg

CD An American Train

Wil je kennis maken met de muziek van Jôshan

blader dan even door naar ..muziek.. Op deze pagina zijn de nummers te vinden van zowel de cd ..21 st century.. als ook alle nummers van de 2e cd:  "An American train" en de  opnamen van "Goosebumps".        Deze opnamen komen niet op cd uit maar zijn op een USB stick te verkrijgen in een WAV versie of kunnen verstuurd worden via WeTransfer.

Wil je visueel meekijken, blader dan door naar de pagina ..Foto's.. Op deze bladzijde foto's uit concerten, maar ook videofragmenten van o.a. het nummer Yellowstone Falls met een aanvullende blazer sectie.
Wil je de teksten doorlezen van liedjes , blader dan even door naar teksten.
Wil je de cd s/ usb stick bestellen, neem dan contact op met Jos Cozijn, voor 10 euro ( exclusief verzendkosten) kun je een exemplaar van de 1e 2 cd's en de usb stick met de nieuwe opnamen verkrijgen. De usb stick met alleen de opnamen van "Goosebumps" in een wav versie kost je 5 euro ( exclusief verzendkosten) en als je de opnamen van "Goosebumps" bestelt om te versturen via WeTransfer dan betaal je 2,50 euro.Voorhoes brittle

 

De LP Brittle and Fragile kost 15 euro en is te bestellen via joscozijn@quicknet.nl. De verzendkosten zijn hier nog niet bij inbegrepen.                                                   

En de titel hierboven: die is niet van ons, die omschrijving komt uit een recensie rond ons nummer "Lightly as a flock" op de cd Monsters of Roelofarendsveen 1.

Discografie

2009     Black ( Ep ) 

2011     21st Century ( Cd )

2014    An American Train ( Cd ) 

2018    Goosebumps  ( te verkrijgen als WAV of Mp3)    

2020    Brittle and fragile (  uitgebracht op vinyl ) 

Nummers op compilaties:
2008 "Lightly as a flock" op Monsters of Roelofarendsveen 1
2010 "Grateful" op Monsters of Roelofarendsveen 2

Concerten

De afgelopen jaren heeft Jôshan een aantal concerten gegeven en wel in Meddle te Oud Ade( 2006) en 't Haventje te Roelofarendsveen(2006,2008,2009, 2010,2011) en in Egmond aan Zee (2007).
Verder is er opgetreden in Café de Vriendschap in Zoeterwoude en in Theatercafé Camuz in Leidschendam, het Tricky Theater te Amsterdam en in 't Veen te Roelofarendsveen.(2008)
In 2009 is er opgetreden tijdens het grote Kaag en Braassem muziek festival op 24 januari in Sporthal de Tweesprong te Roelofarendsveen , op 4 april  in café Bacchus in Aalsmeer en eind mei in het Jeugdhuis in Leiden.
In september 2009 speelde Jôshan mee tijdens de Uitkaik, het culturele weekend voor de Veense Kermis en in oktober werd er gespeeld in café Zomerzorg in Hillegom.
Op vrijdag 27 november 2009 werd de mini cd ..Black..gepresenteerd tijdens een concert in de jeugdsociëteit Meddle in Oud Ade.
In 2010 is men begonnen met een songwritersconcert in het Haventje als drietal,gevolgd door een concert in de Alkeburcht in het kader van de Monsters. In april 2010 werd de jamsessie geopend in Café IJs de Jong en in oktober 2010 werd er mee gedaan aan de voorronde van de Grote Prijs van het Groene Hart in Splotz.
In 2011 was er het jaarconcert in het Haventje te Roelofarendsveen en een concert in Gran Café Parkzicht in Julianadorp. In mei 2011 was men wederom te gast in het buurtcentrum in Leiden en in dezelfde maand was er een tuinconcert in Oud Ade.
In 2012 een akoestische set in Den Helder.
In 2013 , in de nieuwe samenstelling, werd het 21st Century concert gegeven in het Haventje te Roelofarendsveen. Daaropvolgend volgde een concert in Zoetermeer waarop een aantal nieuwe nummers ten gehore werden gebracht.

Dit brengt de teller van het aantal concerten/ optredens op 27.